Salento

Touristische bestemming: Salento

De regio Salento

Salento - ook wel het Salentijns schiereiland genoemd - vormt de hak van de laars van Italië. Het is een beroemde wijnstreek met wijnen als Primitivo en Negroamaro. In Manduria is een interessant museum en wijnproeverij van de Primitivo te bezoeken. In vroegere tijden was de regio bewoond door de Grieken. In veel plaatsen is de Griekse invloed nog duidelijk te zien aan de gebouwen die opgetrokken zijn in witte kalksteen. In het hart van Salento ligt zelfs een groep van 9 dorpen - Grecia Salentina - waar nog een Grieks dialect gesproken en onderwezen wordt.

Lecce

De stad Lecce is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die deel uitmaakt van Salento. De stad wordt wel het Florence van het Zuiden genoemd, vanwege de vele barokke bouwwerken. Ook zijn er nog veel restanten uit de Romeinse tijd, waaronder een amfitheater en een triomfpoort. Het historische centrum van Lecce herbergt vele monumentale kerken, paleizen en musea. Er zijn volop gezellige restaurants waar te genieten valt van de regionale keuken met o.a. verse vis en pasta's en heerlijke zoete lekkernijen.

Gallipoli

Aan de westkust van Salento ligt het charmante vissersplaatsje Gallipoli. Het centrum van het stadje, met een wirwar aan smalle straatjes en historische gebouwen, ligt op een eiland dat tegenwoordige door middel van een brug met het vaste land verbonden is. Een deel van de stadsmuren met versterkingen is nog bewaard gebleven. Corte Gallo, in het zuidoosten van het stadscentrum, is een hofje dat door de bewoners versierd is met tal van oude gebruiksvoorwerpen, waardoor het oogt als een openluchtmuseum. Buiten de stadsmuren, aan de westkant, ligt een mooi fijnkorrelig zandstrand waar je heerlijk kunt zwemmen en surfen.

Belangrijke toeristische bestemmingen in Italië