Kunststeden in Toscane

Touristische bestemming: Kunststeden in Toscane

Florence

Een van de belangrijkste cultuursteden van Europa is Florence, de bakermat van de Renaissance. Nergens anders vindt men zoveel bruggen, paleizen, kerken en andere monumenten uit deze periode. Belangrijke kunstenaars en wetenschappers zijn in Florence geboren of hebben er gewoond, zoals Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei en Dante Alighieri. Florence was tevens de stad van de machtige en rijke familie De' Medici. Het culturele symbool van de stad is de Basilica di Santa Maria del Fiore, kortweg de Duomo. De beroemde vrijstaande doopkapel en de klokkentoren maken deel uit van de kathedraal.

Siena

Siena was zowel in politiek als in cultureel opzicht de grootste rivaal van Florence. Het hele centrum, met belangrijke gotische bouwwerken, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Net als in Florence is ook hier de Dom, de gotische Cattedrale di Santa Maria Assunta, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Opvallend is het labyrint in de mozaïekvloer waar boetelingen over plachten te kruipen. Het schelpvormige plein Piazza del Campo vormt het hart van Siena waar jaarlijks de Palio, de beroemde paardenraces, worden gehouden. Veel van de middeleeuwse straatjes komen uit op dit plein.

Lucca

Lucca is een van de rijkste steden van Midden-Italië. De stad is geheel ommuurd en telt zes stadspoorten. De stadsmuur is ruim vier kilometer lang en aan de basis zo'n dertig meter breed. Een rondje over de muur, op de fiets of lopend, is een aanrader. De kern van Lucca wordt gevormd door het ellipsvormige plein Piazza dell'Anfiteatro. Het ligt op de plek van het vroegere amfitheater, waarvan de fundamenten gebruikt zijn voor winkeltjes en woningen. Er zijn vier bogen die als toegangspoort tot het plein dienen..

Belangrijke toeristische bestemmingen in Italië