Iseomeer

Touristische bestemming: Iseomeer

Lago d'Iseo

Het Iseomeer, zoals de Nederlandse naam luidt, ligt in het noorden van Italië. In het meer liggen drie eilanden, waarvan Monte Isola het grootst is. Het Iseomeer trekt toeristen, maar niet zoveel als de naburige grote meren als het Gardameer en het Comomeer. Het gebied ten zuiden van het meer is heuvelachtig, hier vindt men veel wijngaarden. De mousserende witte wijnen uit deze streek zijn van topklasse.

Monte Isola

De oppervlakte van dit eiland is 12,2 vierkante kilometer. Het is nagenoeg autovrij en daarom bij uitstek geschikt voor wandel- en fietstochten. Er liggen elf pittoreske dorpjes, die allen een bezoekje waard zijn, maar volgens velen is het vissersplaatsje Peschiera Maraglio het mooist. Het staat dan ook op de lijst van de 100 mooiste dorpen van Italië.

Iseo en Zone

Aan de oostzijde van het Lago d'Iseo ligt het dorpje Zone. Hier staan enkele natuurlijke 'piramiden', de door watererosie uitgesleten Fate di pietra. Aan de zuidoever van het Iseomeer ligt het stadje Iseo dat omgeven wordt door een beschermd natuurgebied met moerassen en vennetjes. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet.

Belangrijke toeristische bestemmingen in Italië