Gargano

Touristische bestemming: Gargano

Schiereiland Gargano

Het Italiaanse schiereiland Gargano wordt ook wel de Spoor van de Laars genoemd. Het is een dichtbebost, bergachtig gebied en het heeft een indrukwekkende kustlijn met loodrechte kliffen, helderblauwe baaien, grotten en verborgen strandjes. In de oerbossen van het Foresta Umbra Natuurpark bevinden zich eiken, taxusbomen en beuken met een enorme omvang: sommige beuken hebben een diameter van wel 5 meter.
Het is een ideaal gebied voor hiking en trekking of een jeeptour. Buiten dit oerbos is de Gargano vooral bebouwd met citrusbomen. Ten noorden van de bergrug liggen enkele zoutwatermeren waar reigersoorten als de purperreiger en de woudaap broeden.

Vieste

Op het uiterste puntje van de Gargano ligt Vieste, een stadje met een middeleeuwse kern en een wirwar aan steegjes en pleintjes. De meeste huizen zijn alleen via trappetjes te bereiken. Voor de kust liggen twee eilandjes, die beide zwemmend te bereiken zijn. Aan de andere kant van de baai staat een enorme rotspilaar die aanleiding is voor diverse legendes.
Vanuit Vieste zijn boottochten langs de indrukwekkende kust te maken. Windsurfers en zeilers komen helemaal aan hun trekken bij dit stukje Adriatische kust: het is een van de gebieden met het hoogste aantal dagen wind per jaar.

Peschici en Rodi Garganico

Naast Vieste zijn ook Peschici en Rodi Garganico interessante stadjes om te bezoeken. In het historische centrum van Peschici is een eenkamerwoning - waar 11 mensen mét hun ezel woonden - ingericht als museum. Het geeft een goed beeld van hoe hier een eeuw geleden werd geleefd. Ook Rodi Garganico heeft een middeleeuwse kern, maar het plaatsje geniet vooral bekendheid vanwege de vele citrusbomen. Het is al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum voor citrusfruit.

Belangrijke toeristische bestemmingen in Italië